fbpx

Esther ten Hove (Sober in Life) | Kukuru #74

Sobriety influencer Esther ten Hove heeft als doel om niet drinken net zo normaal te drinken als wel drinken.
Je kan haar kennen van haar Instagram account Sober in life. Daarnaast komt er samen met Paul Smit het boek “Morgen stop ik echt! Net als gisteren”. Daarin leggen ze uit hoe je brein werkt met verslavingen. Hoe de planner (neocortex) het in zijn eentje op moet nemen tegen de 50 mannetjes van het routine gedeelte (reptielenbrein) en de 50 die gaan voor het korte termijn plezier (zoogdieren brein).

In ons gesprek vertelde Esther waarom zij stopte met drank en wat haar daarbij heeft geholpen. We hebben het gehad over dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine en wat het effect daarvan is. Verder hebben we het gehad over het duiken in een andere verslaving, non dualisme en de taboes die zij wil doorbreken. Het gaat over zelfmedicatie en coping mechanismen

Ten slotte hebben we het in ons gesprek over het reptielenbrein zoogdieren brein en over de neocortex. Natuurlijk bespraken we de favoriete boeken van Esther, haar ochtendritueel, hoe ze aankijkt tegen de dood en vroeg ik haar hoe ze herinnert wilt worden.

De meest inspirerende boeken volgens Esther ten Hove zijn te vinden in de KUKURU boekenkast!


Beluister de podcast

Apple PodcastsSpotify

Bekijk de podcast met beeld


Ook een keer aanwezig zijn bij Kukuru-opnames in de A’DAM Toren? Word Kukurukie!