fbpx

Praktisch filosoof Elke Wiss over veroordelen en oordelen, empathie en helder denken | KUKURU #89

#89 Elke Wiss

Praktisch filosoof Elke Wiss is bekend van haar bestseller ‘Socrates op sneakers’ en haar nieuwe boek ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’. In dit gesprek hoor je exclusief een verhaal uit dat boek. Als theatermaakster kwam Elke in aanraking met de kracht van het socratisch gesprek. De kunst van het vragen stellen. Goed luisteren en écht nieuwsgierig zijn. En weten dat je niets weet. Ze heeft inmiddels haar eigen bedrijf ‘De Denksmederij’, waarbij ze mensen coacht en filosofische gesprekken voert.

In ons gesprek komen de essentiële verschillen tussen oordelen en veroordelen aan bod. Net als: observeren en interpreteren, niet weten en twijfelen. Bovendien hebben we het over vragen als: Hoe train je intuïtie? Werken gesloten vragen goed? Waarom zorgt empathie niet voor een goed gesprek? Het is een conversatie vol met nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven. Ook hebben we het over wat prikkelvragen, begripsvragen en filosofische vragen zijn. Natuurlijk bespraken we de favoriete boeken van Elke, haar ochtendritueel en vroeg ik haar hoe ze tegen de dood aankijkt.


Beluister de podcast

Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts

Bekijk de podcast met beeld


Wil je de favoriete boeken zien van de andere podcast gasten? Check dan de KUKURU boekenkast!

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig En ze filosofeerden nog lang en gelukkig Bestel
Socrates op sneakers Socrates op sneakers Bestel
Einde en begin Einde en begin Bestel
MIDNIGHT LIBRARY MIDNIGHT LIBRARY Bestel
Big magic Big magic Bestel
Scroll naar boven