fbpx

Siets Bakker over fenomenologisch denken, uit verbinding raken en in het nu leven | KUKURU #103

#103 Siets Bakker

Siets Bakker werkt op dit moment als auteur, trainer, spreker en organisatiecoach (of organisatie-nerd zoals ze het zelf zegt). Ze is schrijfster van onder andere het boek Rake Vragen, waar we het uitgebreid over gaan hebben in de podcast. Haar boek helpt je bij het kijken naar bepaalde situaties en uitdagingen. Volgens Siets kan een rake vraag je al in beweging brengen wanneer je vastloopt. Dit is toe te passen in de werkomgeving, maar ook in jouw privésituatie.


In deze KUKURU aflevering praat ik samen met haar over systemen. Zoals Siets in haar boek beschrijft zijn systeem het gedrag en opvattingen die voortkomen uit iets wat groter is dan jij. 

We hebben het ook over universele vragen: vragen die je in bijna iedere situatie kunt gebruiken. Volgens Siets gaat het vaak niet om het antwoord wat je op een vraag krijgt, maar juist om het stellen van de vraag.

We praten over het belang van dingen doen waar je energie uit haalt en ook echt te leven in het hier en nu. Beter waarnemen, bewuster zijn van het ‘zijn’ en neutraler in het leven staan. Niet te veel oordelen van tevoren en alles even op je af laten komen. Hierbij is het Rakebelangrijk om angst zo veel mogelijk te vermijden, angst is een energieslurper. Een goede tip van Siets is om altijd te denken: ‘Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?’ Vaak valt het dan reuze mee.

Verder hebben we het over de kwaliteit van aanwezigheid. Met een hoge aanwezigheid vergroot je de potentie van wat mogelijk is. Door een hoge aanwezigheid ben je meer alert, kan je meer informatie ontvangen en kan je actie ondernemen waar nodig.

Ook behandel ik samen met Siets twee Rake Vragen uit haar app. 

Niet te vergeten, bespraken we natuurlijk haar rituelen, favoriete boeken en de dood.

Beluister de podcast

Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts

Bekijk de podcast met beeld


Dit zijn de meest inspirerende boeken volgens Siets Bakker. Wil je de de boeken zien van de andere gasten? Check dan de KUKURU boekenkast!

Leven en werken in het ritme van de seizoenen Leven en werken in het ritme van de seizoenen Bestel
Non-Violent Resistance Non-Violent Resistance Bestel
Rake vragen Rake vragen Bestel
Scroll naar boven