fbpx

How-to KUKURU

Ademwerk: de kracht van de adem

Stop even met waar je mee bezig bent en haal eens diep adem.

Je zult zien dat je je meteen helderder en rustiger voelt. De kracht van een diepe, reinigende ademhaling is algemeen bekend: het vermindert de automatische stressreacties in ons lichaam en helpt ons om uit ons hoofd, terug in ons lichaam te komen. Maar wat is ademwerk precies? Wat zijn de voordelen van bewuste ademhaling? En waarom is ademwerk een must-have in jouw dagelijkse routine wanneer je opzoek bent naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven? 

Wat is ademwerk?

Ademwerk is een volledig natuurlijke manier om je mentale staat binnen een paar seconden te ‘hacken’. Ademwerk omvat verschillende technieken om je ademstroom te reguleren en je lichaam en geest terug in balans te brengen. Hoewel ademwerk steeds populairder aan het worden is, is ademwerk in verschillende culturen een eeuwenoude traditie. Opvallend is dat ademwerk eeuwen geleden voortdurend werd beoefend in China, India, Japan en Tibet voor heling doeleinden en het behouden van een goede gezondheid. Bewijs van ademwerk dateert al uit 2700 v.C. in China en 3000 v.C. in India. De praktijken zijn sindsdien verfijnd voor modern gebruik en ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Hoe werkt ademwerk? 

Wanneer we bewust ademhalen, dan vertraagt ​​de geest. Dat geeft een gevoel van opluchting, waardoor we weer helder en gefocust aanwezig kunnen zijn in ons dagelijks leven. Zelfs een kleine adempauze kan meer focus en concentratie teweegbrengen. Elke staat van ademhaling is namelijk gelinkt aan een fysieke, emotionele en mentale staat van zijn. Biohacker en ademspecialist Kasper van der Meulen legt dit als volgt uit in aflevering #50 van de KUKURU-podcast: “We kennen het meestal de andere kant op: als je gestrest bent zit je ademhaling bijvoorbeeld hoog, en als je ontspannen bent dan zit je ademhaling laag. Als je je staat van ademhaling verandert dan moet de staat van lichaam en geest mee want die zijn nauw met elkaar verbonden.” Betekent dit dat deze biohacking tools ‘short cuts’ zijn? Volgens Kasper is dit niet het geval. Breathwork is volgens hem simpelweg de ‘meest directe weg’ om een bepaalde staat van zijn te bereiken. Oprichter van The Breathwork Movement Nikki van der Velden vertelt hier het volgende over in KUKURU aflevering #154: “De adem is het enige onderdeel van het zenuwstelsel dat wij wel zelf kunnen beïnvloeden. Op het moment dat je dat gaat doen, ga je direct invloed uitoefenen op jouw interne systeem en daar hangt alles mee samen: jouw gedachten, spijsvertering, hormoonhuishouding en al jouw essentiële processen. Elke cel in jouw lichaam is dus afhankelijk van hoe jij ademt.” 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van ademwerk?

Minder stress en angst

Ademwerk helpt om acute stressreacties en de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met chronische stress te minderen. “Als je zegt: hoe rust je? Begin dan met je ademhaling. En als het niet lukt om rustig adem te halen, ga dan maar zitten met je onrustige ademhaling en laat dat er ook zijn” zegt stilte trainer Mirjam van der Vegt over ademhaling in KUKURU aflevering #23

Verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop

Door ontspanning in het lichaam op te wekken, helpt diepe buikademhaling de bloeddruk te verlagen.

Meer energie

Omdat ademwerk het niveau van cortisol in je lichaam verlaagt, ga je je energieker en zelfverzekerder voelen. Hoewel koffie je een instant energieboost kan geven, verstoort het je slaapcyclus, waardoor je je daarna zenuwachtig en angstig voelt terwijl ademwerk stress- en angstgevoelens juist verminderd. Dus de volgende keer dat je die energieboost nodig hebt, is ademwerk zeker het proberen waard!

Traumaverwerking

Met complexere methoden, zoals holotropisch ademwerk kan diep emotioneel trauma worden verwerkt en gezuiverd zodat je dichter bij jezelf komt te staan. Bij dit soort methodes wordt altijd aangeraden om het onder begeleiding te doen van een getraind adem specialist. 

Verkeerd ademhalen

Volgens Nikki van der Velden van The Breathwork  is langzaam door je neus via je onderbuik ademen de beste manier van ademhalen: “Horizontaal ademen dus, maar veel mensen ademen juist verticaal” vertelt Nikki in KUKURU aflevering #154

Trainer en coach Jerôme Karssens vertelt in KUKURU aflevering #27 dat hij zijn eigen adem methode heeft ontwikkeld: de J.K. Breathing Method. 80% van de mensen haalt volgens hem verkeerd en te vaak adem. Jerôme vertelt dat het verkeerd ademhalen al begint wanneer kinderen voor het eerst naar school gaan; kinderen worden uit hun lichaam en in hoofd geplaatst. “Voor mij gaat ademwerk om subtiliteit. Het zit voor mij in de stilte” vertelt Jerôme. Zijn ademtechniek houdt in dat je rustig inademt en 80% van je ademhaling laat gaan. 

Wat voor soorten ademwerk zijn er? 

De Wim Hof methode 

Naast de J.K. Breathing Method zijn er nog veel meer verschillende vormen van ademwerk die je kan doen. Er is bijvoorbeeld de welbekende Wim Hof methode die ademhaling en kou-therapie combineert om je te helpen dieper in contact te komen met je lichaam. Het gaat om krachtige inademing, ontspannen uitademing en langdurig inhouden van de adem. 

Holotropisch ademwerk

Holotropisch ademwerk is een andere bekende vorm van ademwerk. Holotropisch ademwerk is een therapeutische vorm van ademwerk die bedoeld is voor persoonlijke groei. Deze ademmethode kan onder andere worden gebruikt voor het veranderen van je bewustzijnsstaat en  traumaverwerking. “Eén sessie kan soms gelijk staan aan jaren psychotherapie. De adem brengt je in lagen van jezelf waar je normaal niet komt” vertelt Nikki over Holotropisch ademwerk. Deze vorm van ademwerk kan dus vrij intens zijn en er wordt daarom altijd aangeraden om holotropisch ademwerk onder begeleiding van een ademcoach uit te voeren.  

Liquid Breath techniek

Er zijn ook zachtere vormen van ademwerk zoals de Liquid Breath techniek; deze zachte ademmethode brengt je naar intens diepe ontspanning, rust en een betere gezondheid. “Juist in die verzachting en in die ontspanning kan zoveel gebeuren.” We denken vaak dat we iets moeten doen om iets te bereiken maar liquid breath stelt ons in staat om heling in de verzachting te vinden.

Wil jij meer leren over de voordelen die ademwerk voor jou in petto heeft? Luister dan naar de KUKURU podcasts van Kasper van der Meulen, Jerôme Karssen, Wim Hof, Mirjam van der Vegt, Nikki van der Velden of check het KUKURU Adem Event.

Geschreven door: Maria Ararat Cortès

Scroll naar boven